مقابله با اسپم در دنیای دیجیتال
اسپم یا هرزنامه در فرهنگ لغت وبستر اینگونه تعریف میشود: پیامهای ناخواستهای که غالباً با اهداف تجاری برای تعداد زیادی از افراد ارسال میگردند. در حقیقت هنگام مواجهه با مفهوم اسپم توجه به دو مورد ضروری است:
- ناخواسته بودن
- تعداد زیاد مخاطبان
نکته قابل توجه این است که ناخواسته بودن و مخاطبان زیاد هر یک به تنهایی مفهومی مثبت دارند. به عنوان مثال تعداد کمی از مشتریان بالقوه ممکن است ایمیل ناخواسته دریافت کنند و یا ممکن است یک برند بزرگ کاتالوگ محصولات جدید خود را برای تعداد زیادی از افرادی که به آن محصول نیاز دارند (مثلاً مشتریان پیشین)، ارسال کند؛ اما زمانی که ناخواسته بودن و تعداد زیاد مخاطبان با هم ترکیب میشوند و کاتالوگی برای صدها کاربر نامرتبط و بیعلاقه به موضوع ارسال میشود، این حالت را باید به عنوان یک پیام اسپم شناخت.
بازگشت. در این سال شرکت آمریکایی هورمل فودز۳ برای اولین بار کنسروهای تولید شده از فرآوردههای گوشتی خود را اسپم نامید. برند اسپم شهرت و محبوبیت خود را در واقع مدیون جنگ جهانی دوم است زیرا به دلیل بهصرفه بودن و کمبود منابع تقریباً توسط تمامی شهروندان و سربازان استفاده میشد. رفتهرفته در اوایل سال ۱۹۷۰ میلادی برند اسپم به یک نام ژنریک تبدیل شد و شهروندان تقریباً به هر کنسرو گوشتی اسپم میگفتند. در آن دوران اسپم تداعیکننده قشر ضعیف جامعه بود.
اما چرا ایمیلهای ناخواسته اسپم نامیده شدند؟ در دهه ۷۰ میلادی سریالی کمدی به نام مانتی پایتونز فلایینگ سرکِس۴ در بریتانیا تولید و توسط بیبیسی پخش میشد. در یکی از سکانسهای این سریال زوجی در رستوران از گارسون درخواست منو غذا کردند. در منو رستوران تمامی غذاها از مشتقات کنسرو اسپم تشکیل شده بودند. این زوج با دیدن و شنیدن چندباره اسپم بسیار آزرده و متعجب شدند و آوازخوانی حاضران در رستوران که یکصدا نام اسپم را فریاد میزدند آزردگی این زوج را دو چندان کرد زیرا کنسرو اسپم مورد علاقه آنها نبود. گره خوردن نام اسپم با آزردگی و ناخواسته بودن، از این سریال تلویزیونی آغاز شد.
پیامهای اسپم در رسانههای مختلف منتشر میشوند. شناختهشدهترین نوع آن ایمیلهای ناخواسته اسپم هستند که جانک۵ نیز نامیده میشوند. از سایر رسانههای متداول منتشرکننده اسپم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
پیامرسانهای فوری: در پیامرسانهایی نظیر تلگرام و اسکایپ، کاربران پیامهای تبلیغاتی ناخواستهای دریافت میکنند که البته مقدار آن در مقایسه با ایمیل بسیار کمتر است.
گروههای خبری و فرومها: این نوع اسپمها که فروم اسپم نامیده میشوند با هدف تبلیغات تجاری توسط ربات اسپم به صورت خودکار در فرومها انتشار مییابند.
تلفنهای همراه: پیامکهای تبلیغاتی و مزاحم که روزانه برای کاربران تلفنهای همراه ارسال میشوند را میتوان به عنوان اسپم در نظر گرفت. سطح آزردگی این نوع اسپم در مقایسه با سایر اسپمها بیشتر است.
شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر نیز از اسپمها در امان نیستند. فرستندگان اسپم با هک کردن حساب کاربری فیسبوک افراد، لینکهای تبلیغاتی و تقلبی برای مخاطبان آنها ارسال میکنند و موجب مزاحمت و آزردگی میشوند. همچنین بازیهای آنلاین و اپلیکیشنهای تلفنهای همراه از رسانههای محبوب اسپمرها هستند.
با وجود اینکه ایمیلهای تبلیغاتی تا حد زیادی به اسپم مشهور شدهاند، نباید از ظرفیتهای ایمیل به عنوان ابزار بازاریابی و تبلیغات غافل شد. تنها لازم است نکاتی را رعایت کنید تا ایمیل تبلیغاتی شما، اسپم محسوب نشود. این موارد کیفیت و اثربخشی تبلیغات ایمیلی شما را بالاتر میبرد.
در بخش سابجکت۶ یک عنوان شفاف بنویسید که محتوای ایمیلتان را به درستی مشخص کند. عنوانهای گمراهکننده و دروغین، از اولین نشانههای اسپم هستند.
در قسمت فرستنده ایمیل یک نام واقعی درج کنید. این نام میتواند اسم شخص یا نام تجاری باشد ولی مهم است که فرستنده را به درستی معرفی کنید.
یک آدرس ایمیل معتبر برای دریافت پاسخ در دسترس مخاطب قرار بدهید. بهتر است مشخصاتی نظیر نشانی پستی و شماره تماس را نیز در ایمیل تبلیغاتی ذکر کنید تا هم اعتماد مخاطب جلب شود و هم بتواند با شما ارتباط برقرار کند.
ایمیل تبلیغاتی را فقط برای کسانی بفرستید که پیشبینی میکنید به کالا و خدمات شما نیاز دارند. ارسال انبوه و کورکورانه یک ایمیل، بدون در نظر گرفتن هویت مخاطبان نتیجه مفیدی ندارد.
به دریافتکننده این امکان را بدهید که اگر تمایلی به گرفتن ایمیلهای شما نداشت، به سادگی از دریافت آنها انصراف بدهد.
ایمیلها را هر چه بیشتر شخصیسازی کنید و در صورت امکان، نام شخص گیرنده را در عنوان یا ابتدای متن قرار بدهید.
در ارسال ایمیل تبلیغاتی زیادهروی نکنید. فاصله زمانی مناسبی را بین دو ایمیل حفظ کنید.
نرمافزارها و وبسایتهای متنوعی وجود دارند که بستر ارسال ایمیل تبلیغاتی را فراهم میکنند و امکانات گوناگونی در اختیار کاربر قرار میدهند. از طراحی گرافیکی ایمیل گرفته تا گزارشگیری از تعداد ایمیلهای باز شده، تعداد کلیک روی ایمیل، مخاطبانی که انصراف دادهاند و… برخی از این بسترها، ارسال ایمیل را به پوشه اصلی۷ تضمین میکنند و از قرار گرفتن ایمیل در پوشه اسپم جلوگیری میکنند. البته در صورت ارسال انبوه ایمیل برای مخاطبان نامرتبط، حساب کاربری فرد مسدود میشود.
نکته آخر اینکه اگرچه ارسال ایمیل تبلیغاتی بسیار کمهزینه است، فرستادن ایمیلهای وسیع و ناخواسته، نتیجهای جز شناخته شدن تبلیغات شما به عنوان اسپم ندارد و این اتفاق هزینه سنگینی روی دست برند شما میگذارد.
۱. Spam
۲. Webster
۳. Hormel Foods
۴. Monty Python’s Flying Circus
۵. Junk
۶. Subject
۷. Inbox
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!